South Africa – part 2/2.

Een stukje la douce France in Afrika? Pourquoi pas. Franschhoek is een idyllisch dorpje met een heerlijk micro-klimaat. Ingesloten tussen de bergpassen. Witte huizen uit de tijd van de Hugenoten. Wijngaarden en fruitbomen. Niet zo groot als Stellenbosch, maar perfect om als uitvalsbasis de Kaapse wijnstreek te verkennen. Ons plan? Een weekendje proeven en fietsen. BOBsgewijs van ‘t ene naar ‘t andere wijndomein. De mountainbikes mochten gerust ook koersvélookes geweest zijn. Steile heuvels en tropische temperaturen. Afzien! De alcohol was snel weer uitgezweet. Bijblijverkes waren de rondleiding met proeverij in Boschendal en de mooie (moes)tuinen van Babylonstoren. Tip om te overnachten: Macaron guesthouse in Franschhoek werd recent opgestart door een echte Gentse onderneemster. Zeer rustig gelegen, mooie kamers die nu grondig gerenoveerd worden en een magnifieke tuin met twee zwembaden. Een lekker ontbijt en een ontspannen Zuid-Frankrijk-gevoel. Na vier maand nog eens écht lekker gegeten in The french connection. De keukens van de Dutch East en Café des Arts zijn ook meer dan oké.

Eindhalte in Cape Town. Geen zin in citytrippen: geen musea, standbeelden en historische gebouwen. Misschien waren ze wel de moeite waard, maar ze kunnen ongetwijfeld niet tippen aan een dagje hiken op de Table Mountain. Drie dagen kreupel gelopen en toch zou ik het zo weer overdoen. Fenomenaal zicht! Ook het gehele schiereiland afcruisen, wandelen tot aan Kaap de Goede Hoop en de botanische tuinen van Kirstenbosch zijn een must. Eindelijk zien we ook eens wat meer gemengel tussen de verschillende tinten huidskleur. Mag wel, 20 jaar na het opheffen van de Apartheid. Een laatste zonnige avond aan de V&A Waterfront. Deze haven, met The O.C. allures en een mega shoppingcenter, heeft ook wat weg van Disneyland. Enkel al kijken naar de toeristen die poseren voor het gele National Geographic kader met de Table Mountain als achtergrond en die erna op zo’n treintje met afgrijselijk deuntje zitten, zorgt al voor voldoende entertainment. Als je houdt van kamers uit mémé’s tijd, kan je in Cape Town overnachten in Tintagel Guesthouse. Sympathieke uitbaters en een lekker ontbijt. Goed gelegen in de wijk Gardens, op wandelafstand van hippe restaurants en leuke cafés. Eet je buikje rond bij Chalk & Cork of Thali en drink een cocktail bij Rick’s.

Sinds september op het Afrikaanse continent en nu bijna tijd voor Belgisch feestplezier. Familie en vrienden, een paar graden frisser en lekkere Vlaamse kost. Nog 20 uur onderweg en we’ll be home before Christmas!

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s