Je hebt je hele hebben en houden bijeen geschaard. Een grove selectie van kleren en schoeisel in de valies gepropt. Vliegtickets check. Paspoort check. Een brok adrenaline en een vleugje angstzweet check.
Of je nu op AFS of Erasmus vertrekt, een wereldreis gaat maken of als expat uitgezonden wordt, wanneer je op het punt staat jouw vertrouwde moederland voor een hele periode te verlaten, dan moet je toch wel even slikken. Je hebt zonet honkvast uit je woordenboek geschrapt.
Dat het een fantastische ervaring zal zijn, daar ben je van overtuigd. Anders stond je nu niet op het punt te vertrekken. Je bent niet weggevlucht noch weggestuurd, het is niet van de moetens. Nee, jij kiest ervoor om tijdelijk één of meerdere plekken in de wereld te ontdekken en er een thuis van te maken.
Maar hoe doe je dat nu, op die vreemde plaats je eigen nest creëren? Na een half jaar nomadenbestaan zet ik even wat tips op een rijtje.
Trucjes die mij persoonlijk geholpen hebben om me sneller thuis te voelen.
Zelfs al sta je nog met een half been in het vliegtuig, kijk toch al uit naar een telecomwinkel waar je een simkaartje kan kopen. Het maakt niet uit of je het “ik wil geen slaaf zijn van de Social Media”-type bent of net iemand waarvan de vingers bijna vergroeid zijn met de IPhone, toegang tot mobiele data is een must voor iedere new arrival.
Even whatsappen met het thuisfront dat je goed gearriveerd bent. Uitzoeken wat de huidige currency rate is, hoe je het voordeligst vanuit de luchthaven in het centrum geraakt en waar je een lekkere lunch kunt krijgen na de vliegtuigkost-horror. Geen monsterfactuur door roaming kosten, niet afhankelijk van het vinden van free WIFI, waar je toch pas toegang tot krijgt na het consumeren van een flauwe koffie. Ook niet dagen wachten tot de plaatselijke Telenet-kerel het internetbakje in je appartement komt installeren. Nee, met dat simkaartje koop ik mijn letterlijke vrijheid. Om van bij aankomst, al dan niet met behulp van blogs, lokale infowebsites en online al een beetje een insider te worden.
Ben je daarna alleen in een vreemd, niet volgens jouw smaak ingericht appartement? Een eenzame ochtend op je hotelkamer? Om de heimwee-tranen tegen te gaan, moet je de stilte doorbreken. Je favoriete cd’s heb je wegens plaatsgebrek thuis gelaten, maar in slechts enkele seconden kan je live Belgische radio beluisteren door de app van Studio Brussel of muziekzender naar keuze te downloaden. Een gekende stem, bijblijven met het Belgische nieuws en als je geluk hebt een goeie brok tijdverschil te hebben, non-stop ononderbroken steengoede muziek. En als je het fileoverzicht hoort, ben je zelfs opgelucht dat je daar aan ontsnapt bent.
Staat de container met je inboedel nog aan te schuiven in de haven? Had je slechts een paar valiezen mee of moest je jou zelfs beperken tot een trekrugzak? Voorzie voor alle zekerheid een plekje in je handbagage voor minstens één persoonlijk item. Het hoeft niet eens nuttig te zijn, puur decoratief is ook oké. Geef het een centrale plaats in je huis en telkens als je er een blik op werpt, krijg je een instant thuis-gevoel. Zo staat Spookje (nachtlampje) naast ons bed en liggen mijn Boschmixer, onze eigen chopsticks, goeie sommelier en champagnekurk in de keukenlade. ’t Neemt niet veel plaats in en het zorgt qua sfeer voor een wereld van verschil.
Ben je niet gezegend met het hebben van plaatselijke collega’s? Zit er niks anders op dan je dag alleen door te brengen? Kom dan uit uw kot en zoek zelf andere mensen op. Sommigen vinden hun ding op georganiseerde evenementen van expatfora zoals InterNations of Expat.com. Via Foursquare of Couchsurfing kan je checken of iemand zin heeft om ergens een koffietje te drinken. Wil je liever je dag in groep spenderen? Grootsteden bieden vaak free guided tours aan, daar komt altijd veel volk op af. Ga na of er in je buurt een Belgische café bestaat en google of er een lokale Belgische vereniging is die toffe activiteiten organiseert. Met een beetje geluk ontmoet je er op zijn minst één sympathieke medemens die je verder op sleeptouw neemt*.
*Special thanks to Ria!
Leve het simkaartje! Het thuisfront ziet af anders :-).
LikeLike
Ps: het was ik
LikeLike
❤
LikeLike
Je Boschmixer blijft wel hangen bij mij 🙂
LikeLiked by 1 person
Zelfs al is het hele dagen 30 graden, nothing beats een lekker zelfgemaakt soepke 🙂
LikeLike
Zelfs om gewoon op reis te gaan zijn jouw tips nuttig. Nooit gedacht aan een plaatselijke sim kaart. Met behoud van eigen nummer. Dat is pas straf. Voor de 55 + ers toch eens een kleine uitleg graag hoe je dat doet.
LikeLiked by 1 person
Absoluut! Je koopt een PREPAID simkaartje met lokaal telefoonnummer van een plaatselijke provider.
Breng zeker je identiteitskaart of paspoort mee, anders kan je niet geregistreerd worden.
Vaak kan je kiezen voor een interessante formule (1) of koop je krediet waarvan je achteraf zelf kunt bepalen waarvoor je het gebruikt (2).
Bijvoorbeeld (1) Formule voor 18 dollar krijg je 1 GB data, 1 maand geldig +20 belminuten; (2) je koopt 10 dollar krediet, je toetst de opgegeven code bijvoorbeeld #100*2# in, bij dataplan kies je om 6 dollar in data om te zetten, de overige 4 dollar is automatisch bel/smswaarde.
Voor je vertrekt:
Zorg er zeker voor dat je CONTACTPERSONEN ook opgeslagen zijn op je TOESTEL, niet enkel op je simkaart . Zo heb je altijd toegang tot je telefoonboek.
Installeer WHATSAPP en registreer met je Belgisch telefoonnummer. Eenmaal in het buitenland kan je blijven Whatsappen, zonder je nummer te moeten aanpassen. Zo kan het thuisfront je blijven bereiken, zelfs al heb je een buitenlandse simkaart en nummer.
Bellen en berichtjes sturen via Whatsapp gaat via het internet (data), hier heb je geen belkrediet voor nodig.
LikeLike