Safety first.

Beter voorkomen dan genezen, dachten ze bij de Singaporese overheid. Welnu, dat ze hard inspelen op preventie, van zowat alles wat je ook maar kan overkomen, daar kan je echt niet naast kijken. De “Do the mozzie wipeout”-campagne om dengue en zika een halt toe te roepen. Het “The healthier choice” label, niet alleen op voedingswaren, die qua gezondheidswaarde de preferentie genieten, maar je ziet het zelfs verschijnen op de dagdagelijkse gerechten van de eetstalletjes. Het beladen van je Facebook newsfeed met initiatieven van de Singapore Health Promotion Board, zoals het “Lose to win”-programma, dat een actievere levensstijl promoot in het kader van diabetespreventie. De alomtegenwoordigheid van  “Do not feed the monkeys” borden in de Nationale natuurparken, met eronder het schrijfsel dat je best ook oplet als je een plastic zak meehebt. Die kleine agressievelingen zijn namelijk dusdanig geconditioneerd dat dit voor hen gelijk staat aan een gratis maaltijd. Voor je het weet, weg zak, hallo rabiës!
De gezondheidsvoorlichter in mezelf ziet zo’n maatregelen graag. Héél graag. Maar ze moeten ook niet overdrijven. Zeker niet als het niet meer gaat over pure ziektepreventie.
In Singapore wordt er ook ingezet op het voorkomen van dagdagelijkse ‘accidentjes’. Tijdens piekuren worden roodzwarte uniformpjes gewapend met luidspreker en zwaaisocijs ingezet om mensen veilig in de MRT te loodsen. Vanboven aan de trappen hoor je ze al: “Do hold onto the handrails. And keep your eyes on the stairs.” Bij het uitstappen, moet je “Berhati-hati di ruang platform” en liefst in stilte, want stickerfiguur HushHushHannah waarschuwt voor onverdraagzame medereizigers met “Keeping my volume down, turns frowns upside down’. En soms gaat het paternalistische over tot het belachelijke. In plaats van in de bioscoop trailers af te spelen van nieuw te verwachten films, krijg je hier een heuse opvoedingsvideo te zien. Ouders moeten er toch zéker op toezien dat kinderen niet spelen op de roltrap, want dan kunnen ze bejaarde echtparen omverlopen of komt hun schoenveter vast te zitten nét voordat ze boven komen, met alle bloederige gevolgen van dien.
Bedankt voor de tip Singapore Gov! Een verwittigd man is er twee waard, maar toch liever niet :-).

MozzieHealthier ChoiceLose to winSafety first

3 comments

 1. “Keeping my volume down, turns frowns upside down” :-). Priceless! Misschien moet ik die eens doorsturen naar de NMBS.

  Like

 2. Qua gezondheidspreventie ben ik volledig akkoord. Beter voorkomen dan genezen. Staat er ook ergens een bordje over de ‘FAST’ test in verband met stroke (beroerte)?

  F stands for face FACE: Ask the person to smile. Does one side of the face droop?
  A stands for arms ARMS: Ask the person to raise both arms. Does one arm drift downward?
  S stands for speech SPEECH: Ask the person to repeat a simple phrase. Is their speech slurred or strange?
  T stands for time TIME: If you observe any of these signs, call 9-1-1(112 in België) immediately.

  Anders kan je deze tip wel geven aan Singapore gov . :))

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s