Dolce Farniente in Italië – part 2/2 Toscane.

Op zondag met het vliegtuig vanuit Zuid-Italië naar België, 36 uur later terug aangezet richting Toscane. Een kleine omweg, zoals die van wiskunde ooit vroeg: “Ga jij altijd via Rome naar Parijs?”. Blijkbaar wel. Ditmaal met de auto en Stijn voor een tiendaagse wijntjes proeven en Middeleeuwse stadjes bezoeken. Eerst op het gemak een nachtje uitslapen aan het Comomeer, volgens ons mooier en magischer dan het (Al) Gardameer. Daarna een week agrotoeristen in een afgelegen boerderij nabij de gezellige stad Siena. Een ware hel voor autoreiszieken, die kronkeldewonkel-baantjes die je verplicht bent te volgen om de Toscaanse heuvels te doorploegen. Eenmaal je overhoop liggende maag genegeerd te hebben, is het wel genieten van de feeërieke landschappen en voordat je het weet, scheur je als een echte Italiaan door de talrijke bochten.
Van Siena naar Massa Marittima tot aan Volterra en over San Gimignano terug naar huis om een stukje steak op de barbecue te leggen. De restjes werden gulzig opgeslokt door de rosse huiskater. De dag erna stond hij al terug aan de voordeur voor meer, wat we dan ook gegeven hebben in ruil voor een concertje spinnen en een hele vaag kattenhaar. De huisbazin zal dit schoolvoorbeeld van klassieke conditionering vast niet appreciëren, oeps, maar erg hartelijk was ze toch al niet.
Na het afscheid van de verrukkelijke Italiaanse keuken met een gelato op het de Piazza Del Campo in Siena, nog een laatste tussenstop bij ‘onze’ wijnboer in de Elzas. Net op tijd terug in Roeselare voor de geboorte van Fons, nu nog wel een mini-Fonske <3, de dik geslaagde eerste verderzetting van het Bruggeman-geslacht.

Tips.

Wij logeerden via Airbnb in een hoeve met zwembad op een heuveltop met prachtig zicht op Siena (Strada Incrociati-Bareto 14, Sovicille).
In de buurt kan je lekker biologisch en vegetarisch eten bij L’oro & un quarto (Strada  di Montalbuccio 118, Siena) of een hele Italiaanse menu met lekkere pasta als primi en een ruime secundi die je best deelt bij Il Grillo Moro (S. da Aeroporto di Ampugnano, Sovicille). In Siena zelf raden wij Il Bargello aan voor de lekkerste pasta (Via di Citta 55) en Trattoria La Torre voor de malse Ossobucco & familiale sfeer (Via Salicotto 7).
Als je wijn wenst te proeven, kan je terecht in een Enoteca (wijnbar) of rechtstreeks bij een wijnboer. Wij proefden wijn en plaatselijke delicatessen in la Cantina dei 3 Archi (Via della Liberta 9, Massa Marittima), Enoteca Scali (Via Guarnacci 3, Volterra), bij het wijnhuis Trecciano (SP 52, Montagnola 16, Sovicille) en bij het wijndomein Sovestro in Poggio (Loc. Sovestro, San Gimignano).

En dan nog een nieuwtje, vers van de pers!

Er wordt ons onverwachts nog een extra week verlof gegund, een laatste keer profiteren van het tropisch weer voordat we voor een half jaar verhuizen naar Aberdeen, de granieten stad in het noorden van Schotland. De valies vullen met lange broeken, bergschoenen & regenfrakken. Ons vel zal ons dankbaar zijn. Eindelijk kunnen we eens die verhuisdozen & meubels overschepen en kunnen familie & vrienden eens op verlengd weekend komen. Verandering van spijs doet eten, tijd voor een stukje woeste natuur, levendige pubs en een portie Brexit-drama op de eerste rij!

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s