Scotland for dummies.

Eenmaal die lelijke grijze wolken verdwenen zijn en het zonneke de kop op steekt, gaan de Schotten helemaal wild. Bij vijftien graden spelen ze de jassen en truien uit, bij twintig graden spreken ze al over een hittegolf. Warmbloedig, dat zijn ze wel. Of dat nu komt omdat ze een berevel hebben, of zich gewoon op regelmatige basis warm zuipen, laten we even terzijde. Het kan natuurlijk ook een plausibele verklaring zijn dat hun “zomer” echt pakken heter is dan de rest van het jaar. Men fluistert dat de sneeuw bleef liggen tot in mei! We ain’t felt nothing yet.
Na een week hotelleven en dus verplicht om iedere avond uit te eten, hebben we toch al zeven van de maar liefst 532 eetgelegenheden in Aberdeen uitgetest. Thaise, Japanse, Italiaanse, Indische, Mexicaanse, Franse en Schots-Britse keuken. Een culinair toertje rond de wereld, geen enkel probleem. Iedere zichzelf respecterende UK bezoeker moet toch wel één keer in gelijk welk horeca etablissement (maar liefst in een pub) fish & chips gedegusteerd hebben. Aangezien we na zes weken feest een paar vakantiekilootjes moeten kwijtspelen, houden we zo’n vettige boel even on hold. Die pubs kunnen zich trouwens op de gekste plaatsen bevinden. Een bruine kroeg in een imposant voormalig bankgebouw en zelfs in ontwijdde kerken, waarbij het godshuis omgetoverd werd tot een waar vampierenkasteel. Ze durven wel provoceren, die Schotten. Op zaterdagavond verschijnt het straatbeeld vol mini-jurkjes, ongeacht het nu amper 10 graden is en of je er nu echt de billen voor hebt. Publiek drinken, dat kan ook, net zoals het mortelzat in de goot liggen. Alles kan, behalve de verkeerssnelheid overtreden, dat wordt door de lokale bevolking resoluut geweigerd en als je het toch probeert, ben je gegarandeerd geflitst. Als voormalig Brussel-pendelaar met dagelijkse E17 ervaring én zware voet, wordt dit dus even wennen. Voor de rest lijkt het hier zelfs stiekem een beetje op Roeselare, inclusief plaatselijke grote winkelstraat zoals de Ooststraat, kleine ring mét files en soortgelijk Mammoetcentrum. Alleen kan je hier ook skiën op de parking van de Aberdeense Colruyt. Nah!

 

3 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s