Gekke jongens, die Taiwanezen.

Dat men er in Azië andere gewoontes op nahoudt, dat wisten we al langer. Toch blijven ze ons soms echt verbazen. Zoals op de kermis. Ja, ze kennen dat hier ook, alhoewel het eerder een geïmproviseerde versie is, met zelfgemaakte attracties zoals in den ouden tijd. Ballonnen schieten, gezelschapsspelen en suikerspinnen. Qua dierenrechten heerst er wel een andere standaard. Terwijl wij op plastic gekleurde eentjes vissen, graaien de Taiwanezen met haken naar levende guppy’s en reuzegamba’s. Zelf te kiezen of je die achteraf wil verorberen of niet, afhankelijk van hoe je peuter ze toegetakeld heeft. Wat betreft het eten doen de verschillende marktstandjes en niet echt HACCP gekeurde eettentjes gouden zaken. Taiwanezen koken zelden zelf, 95% van de tijd eten ze buitenshuis. Of je dan je maaltijd tegelijkertijd nuttigt met je tafelgezelschap, is hier niet belangrijk. Met de mond open eten getuigt van veel smaak en de helft laten liggen in je bord, wil zeggen dat je het lekker vond. Smek, smak, slurp, maar dat zijn we ondertussen gewoon. Boos kijken heeft geen enkele zin, helaas. Bij het betalen steeds met twee handen geld afgeven en aannemen (zelfs al is het praktisch niet mogelijk, lekker lomp die portefeuille laten vallen) en een lichte buiging maken. Xiexie! Als je na het eten het voor ons gekende deuntje van de ijscrèmekar hoort, stop dan maar je kleingeld terug in je zakken. Horden mensen snellen dan hun huizen uit met allerlei emmers en plastic zakken, want ’t is de vuilkar die passeert. Zo misleidend!
Voor de rest zijn ze hier goed georganiseerd. Goede infrastructuur, uitstekend MRT netwerk, groot aanbod aan Ubers en op heel veel plaatsen gratis WIFI. Soms snap ik wel de logica niet in bepaalde keuzes die ze maken. Waarom primitief met de hand afwassen, maar dan wel een dish dryer installeren? Met gemiddelde gevoelstemperatuur van 35 graden hoef ik echt geen voorverwarmde wc. Neen, ik heb liever niet het gevoel dat een voorganger er lang heeft opgezeten. Stop ook maar die gekke sproeiers weg, een beetje verkeerd richten en voor dat je het weet, zit je met een blaasontsteking. Persoonlijke hygiëne wordt hier wel hoog in het vaandel gedragen, alleen al te zien aan de hoeveelheid beschikbare sanitizers, mondkapjes en tandenstokers. Enkel pest control, daar zijn ze niet zo sterk in. Terwijl in Singapore alles lekker plat wordt gespoten, kan je in Taiwan wel eens een ranzige kakkerlak tegenkomen (ja, ook in je appartement). Horror! Een Belgische herfstspin is er niets mee vergeleken. Lichten laten branden, afval onmiddellijk wegdoen, putjes en niet-gebruikte (bad)kamerdeuren afplakken met Duck tape en áltijd op je hoede zijn. Jammer dat een dode kakkerlak nu net soortgenoten aantrekt, anders had ik ze laten liggen als voorbeeld voor de rest. Nu, what doesn’t kill you, makes you stronger, maar toch vooral fingers crossed dat we er geen meer tegenkomen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s