Favoriete plekjes in Taipei.

Alhoewel de afgelopen weken vooral de studeermodus aan stond, kon ik toch een glimp opvangen van het Taiwanese (stads)leven. Enkele dagen in en rond Taipei en je zoekt een paar leuke adresjes voor een vullende lunch, een lekkere cocktail, om te shoppen of een leuke outdoor-activiteit? Hieronder volgen een paar van mijn favoriete plekjes.

Uiteten in Taipei? Keuze genoeg uit de talrijke hipsterplaatsjes voor food for sharing en kunstwerkkoffietjes. Over het algemeen is de kwaliteit van het eten best oké, het risico op een verkeerde bestelling (dat verdomde Chinees en hun gebrek aan deftig Engels) is reëel en de kans is groot dat jij pas jouw bord krijgt als je metgezel het zijne al lang verorberd heeft. Om je oogbollen van te laten rollen.
Tip: staar je bij het zoeken naar een restaurant niet vast op TripAdvisor, want slechts een kleine selectie is daar al op geregistreerd.

Voor de echte Italiaanse sfeer ga je dineren in Antico Forno, de beste pizza’s smul je in Zoca (de keuken sluit wel om 21u stipt) en voor de kleinere eters is La Pizza ook wel een aanrader. Lekkere zeevruchten of eendenborst in Greedy bistronomy cafe (ook aan te raden voor de fantastische c/mocktails). Wie eerder houdt van gedeelde gerechtjes kan terecht bij PS Tapas en ABV Bar&Kitchen. Dineren in ‘stijl’ – want de echte etiquette krijgen ze hier gelijk niet onder de knie – in Mume, waar ónze Gert De Mangeleer (Hertog Jan) in juni nog een paar services heeft meegedraaid.

The art of making superjummie cocktails, dat beheersen die Taiwanezen wel, dus ga zeker eentje proeven in Jumi Tavern, Beau en VG Cafe. Ga niet naar R&D, tenzij je graag een gezeefde cocktail drinkt uit een limonadeglas (en aan garnituren doen ze ook niet mee, “it’s all about the taste”). Nogmaals rollen met die oogbollen. Amerikaanse biertjes of Oostenrijkse shizzeling apple juice in Driftwood, heel gezellig zitten daar! Na een avond stappen dan gezellig brunchen in Antipodean of in Spot. Mmm, zuurdesemtoast met avocado.

Stoute schoenen aantrekken en eens echt lokaal Taiwanees eten? Probeer dan de leuke night market van Shilin. Die heeft een food court op B1, waar je in tien verschillende tentjes exact hetzelfde kunt eten. Fried rice anyone? Hier hoort uiteraard een theetje bij. Kiezen uit black lemon, green tea of oolong. Small, medium of large. Ijs en suiker van 0 tot 10. In een plastieken cup, hup verzegelen, in een miniscuul plastic zakje, rietje erbij en voilà, je bent volledig gewapend tegen de broeierige hitte. Vergeet ook niet van de dumplings te proeven. Mijn favoriet: de gestoomde mushroom-veggies van onder de 101 (ooit hoogste skyscraper van de wereld, nog steeds zeer indrukwekkend).

Eens een avond zelf koken? De expat retailer Jasons Market Place heeft hier, net zoals in Singapore, een paar vestigingen, maar ook Carrefour is goed vertegenwoordigd en eigenlijk een pak goedkoper. Volkorenbrood vind je terug in de Dobos en Lalos bakkerijen (onder andere ook onder de 101). Hou je liever van melkbrood met ui, kaas, bonen of andere gekke vullingen, stap dan gelijk welke Taiwanese bakkerij binnen. Geheel op eigen risico.

In study/werkmodus? Ga eens naar Woolloomooloo out West, maar neem wel oordopjes mee om de luide muziek te dempen. Als je een energiedipje hebt, kan je hier ook heerlijk eten (proef zeker de zelfgemaakte courgette-maisburger). De Taiwanese Starbucks zijn ook niet teleurstellend. Iedere 500 meter vind je wel eentje en vaak veel plaatsen vrij om rustig te werken.

Het helemaal gehad met de drukke stad? Dan kan ik het Yangmingshan National Park aanraden. Maak één van de uitgestippelde wandelingen of beklim Mount Qixing met zijn vulkanische activiteit. Als je de geur van rotte eieren waarneemt, dan weet je dat je juist zit. Geraak je niet buiten de stad? Dan kan je met je EasyCard (te kopen in de metrostations en oplaadbaar in o.a. de 7/11’s) snel een Youbike huren en zo langs de oevers van de talrijke Taipese rivieren cruisen.

Afgelopen twee weken op bezoek geweest in België, waar boontje helemaal werd goedgekeurd. We zitten over de helft van de wachttijd, nog vier maanden te gaan. Nu dringend tijd voor wat gezinshereniging. Morgen mét steunkousen het vliegtuig op richting Stijn in Singapore, tot eind oktober. Wordt ons verblijf daar dan verlengd? Gaan we in Azië babymoonen? Of sturen ze ons toch naar een andere bestemming? November is nog een blanco pagina in onze agenda. Dat het maar snel ingevuld wordt!

One comment

  1. Hey Elise, steeds keeuk om je te volgen! En proficiat met het boontje, een globe-trotter in spe!
    Ik lees dat je in Singapore bent tot het einde van de maand. Hopelijk zien wij elkaar op één of ander event daar van de BLAS. Succes verder en tot gauw!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s