Driedaagse uitwaaien in Normandië.

Zin in een midweek met de auto niet te ver weg? Dan is Normandië zeker het overwegen waard: een veelzijdig aanbod aan zowel indoor als outdoor activiteiten, ruime keuze uit romantische manoirs & châteaux en bovendien een zeer smaakvolle keuken. 440 km van de Belgisch-Franse grens (het o zo schone Rekkem) ligt het schattige stadje Bayeux. Een goede uitvalsbasis om het Noordwesten van Normandië te verkennen. Op de weg er naartoe is het havenstadje Honfleur zeker een pitstop waard. Even de benen strekken in het oude centrum, lekkernijen zoals geroosterde amandelen omhuld met bittere chocolade of pâtes de fruit kopen bij één van de lokale handelszaken en dan de dorst lessen met een appelcider op een verwarmd terras aan de jachthaven. Vanaf november is het laagseizoen in de streek, met als voordeel dat je er niet over de koppen loopt, maar als nadeel dat heel wat boetiekjes en horecazaken gesloten zijn.
Je uitje starten met een proeverij? Dat kan o.a. bij La Ferme de la Sapinière. Dagelijks organiseert de familieboerderij geleide bezoeken (10u45 in het Frans, 14u30 in het Engels), waarbij je alles te weten komt over het hele productieproces van Calvados, Pommeau de Normandie, verse vruchtensappen en appelcider. Weetje: Jeroen Meus heeft hier de plat préféré van Louis de Funès bereid, niet enkel op tv blijkbaar ne héle sympathieke mens.
’s Middags kan je dan een visite brengen aan de Mont Saint Michel, hiervoor moet je een halve dag uitrekken. Parkeer je wagen op de grote parking op anderhalve km en wandel via de vernieuwde brug naar het getijdeneiland. Binnen de stadswallen kan je het abdijcomplex bezoeken, de inspanning die je levert om de trappen te beklimmen, helpen je om de ijskoude zeebries te counteren. 10 000 stappen per dag, check!
Uiteraard dien je ook een dag te wijden aan D-day, de landing en het begin van de slag om Normandië. Je kan starten met een bezoek aan het Amerikaans kerkhof en memorial center bij Omaha Beach. De hele site is superverzorgd en er hangt een serene sfeer, die in fel contrast staat met het beeld dat opgewekt wordt van hoe het die beruchte 6e juni 1944 moet geweest zijn. Daarna schuif je op naar het westen en bezichtig je de kliffen van Pointe du Hoc. Onvoorstelbaar hoe die jonge kerels zo massaal hun leven geriskeerd en helaas gegeven hebben om een continent te bevrijden dat niet eens het hunne was. Op de terugweg verdient de badplaats Arromanches-les-Bains met de restanten van de zelfgemaakte ontschepingshaven ook nog even de aandacht. De 360° cinema met z’n 9 schermen neemt je met behulp van archiefbeelden gedurende 20 minuten terug naar de gruwelijke 100 dagen van Normandië.
Frankrijk zou het bijvoeglijk naamwoord ‘douce’ niet krijgen, mocht het je niet telkens opnieuw terug culinair kunnen verwennen. Wij aten ons buikje rond met typische streekgerechten zoals tarbot met beurre blanc in La Rapière (Bayeux – www.larapiere.net), Normandische entrecôte in La Trinquette (Grandcamp-Maisy – www.restaurant-la-trinquette.com), zeevruchtenschotel in l’Assiette Normande (Bayeux – www.lassiettenormande.com) en een hartige galette met geitenkaas en gebakken appeltjes in Au Louis d’Or (Bayeux). Overnachten kunnen we aanbevelen in één van de duplexkamers van Château de Bellefontaine (www.hotel-bellefontaine.com). Wil je weten wat er nog allemaal in de buurt te beleven valt? Dan helpt de vriendelijke dame van de Office du Tourisme in het centrum van Bayeux je graag verder met heel wat insidertips en een reisgids die zelfs in het Nederlands te verkrijgen is.

3 comments

  1. In de zomer is de Normandie zeker de moeite waard met overal terrasjes waar je zeevruchten en mosseltjes kan eten. Hmm, wij gaan er zeker eens terug en dan doen we de Mont St Michel.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s