Tips voor een mooie tweedaagse in Milaan.

Wie graag eens een bezoekje zou brengen aan Milaan, kan landen op één van de drie luchthavens: Malpensa ten westen van Milaan (+/- 50 min met trein of bus naar het Centraal Station), Orio al Serio bij Bergamo (ook +/- 50 min met de bus tot het centrum, enkel vanuit Brussels South Charleroi) en Linate (ligt op 5 km van het stadscentrum, maar geen low budget maatschappijen vanuit België). Als je de trein neemt, vergeet dan niet vooraf je biljet te valideren aan de groene bakjes op het perron; bussen (Terravision, Autostradale, Malpensa/Orio Shuttle) rijden frequenter en zijn over het algemeen goedkoper.

 Met de auto naar het centrum is ook een optie, maar vergeet dan niet een Area C ticket (5 euro) te kopen in een krantenkiosk en deze op je nummerplaat te activeren. Over het algemeen houden de bestuurders het hier nog beschaafd, zelfs al lijkt het autorijden soms op het afleggen van een hindernissenparcours omwille van talloze dubbelparkeerders. Een supermakkelijk vervoersmiddel doorheen het stadscentrum is de metro. Voor 13,80 euro kan je 10 ritjes maken, een enkel biljet kost 1,5 euro.
Milaan kan je het hele jaar door bezoeken, maar weet dat iedereen verlof neemt tijdens de hele maand augustus en daardoor praktisch alle horecagelegenheden of niet-keten-winkels gesloten zijn. Een spookstad!

Wij raden citytrippers aan om maximum twee dagen te spenderen in de eigenlijke stad.
Het hartje van Milaan kan je opdelen in twee stukken: trek een diagonale lijn vanuit Parque Sempione, via de autovrije winkelstraat Via Dante tot aan de ruïnes van Porta Romana, zodat je de ene dag het noordoosten kan afschuimen en de andere dag het zuidwesten.

Gelijk waar je verblijft, zou ik op dag één vertrekken vanuit het metrostation Garibaldi FS (ligt op de groene M). Start je Milaanavontuur met een donker kantje en bezoek het Cimitero Monumentale. Een gigantisch kerkhof, met pareltjes van begraafpaleizen, vele zelfs groter dan een gemiddelde arbeiderswoning. Meer naar het oosten kan je vanop het moderne Piazza Gae Aulenti de bekende Bosco Verticale, twee met bomen bezaaide appartementstorens bezichtigen. Daarna wandel je via de Corso Como door de Porta Garibaldi en moet je zeker eens rondsnuisteren & hapjes proeven bij de delicatessensupermarkt Eataly. Vervolgens zou ik richting Brera trekken, een toffe kunstenaarswijk met kleine straatjes en de bekende kunstgallerij Pinacoteca di Brera. Daarna ben je wel eens toe aan een vleugje groen, op te snuiven in het grootste park van Milaan, het Parco Sempione. Bezoek zeker het Castello Sforzesco en maak een wandeling doorheen het park tot aan de Arco della Pace. In het noordoosten van het park vind je trouwens een supergrote speeltuin. La Triennale di Milano schijnt ook echt de moeite te zijn, dat hebben wij nog niet van ons lijstje kunnen afvinken. Schuim ten slotte de voetgangersstraat Via Dante af (met winkels zoals Petit Bateau, Jacadi, Chicco,… ik haat shoppen, maar voor m’n dochter vind ik het wel plezant) tot je op het plein van de Duomo terecht komt. Van hieruit kan je terug de metro nemen (de rode M) richting jouw hotel, Airbnb,… want als je dineert dichtbij de Duomo, stap je gegarandeerd in een toeristenval. Tips voor goeie adresjes om te eten en drinken volgt in een latere blog!

Op dag twee ga je op het dak van de Duomo wandelen, waar je bij blauwe hemel een heel schoon zicht hebt over hartje Milaan. Koop je tickets best op voorhand, dan hoef je niet aan te schuiven aan de ticketoffice. De Duomo vanbinnen vind ik niet zo spectaculair. Neem zeker een kijkje in de gallerij van Vittorio Emmanuelle II en stap eens binnen in de Ferrari winkel (met simulatoren op de -1), de KWay winkel (met hele toffe vestjes voor kindjes), het chique warenhuis Rinascente (voor jezelf) en wat verder op Piazza San Babila bevindt zich een Lego store. Milaan is nog steeds dé modehoofdstad, dus hup hup hup, met goed gevulde portemonnees naar de gouden vierhoek (vier straten gevuld met winkels zoals Chanel, Prada, Gucci,…). Windowshopping is ook toegelaten ;-). Een citytrip zou niet geslaagd zijn als er niet dagelijks een luguber momentje zou in zitten. Stap daarom de Santuario di San Bernadino della Ossa binnen en aanschouw de met (kinder)schedels bezette muren. Stap daarna via de universiteit van Milaan (en kijk eens omhoog naar het spuuglelijke Torre Velasca) door naar de wijk Porta Romana. Daar bevinden zich twee mogelijkheden om de stappersbenen te ontspannen: is het warm buiten, ga dan plonsen en zonnebaden in Bagni Misteriosi (zo’n zwembad heb je nog nooit gezien!). Is het eerder friskes, relax dan een middagje in de QC Terme vlakbij de ruïnes van de poort. Ben je geen zo’n waterrat, ga dan in de plaats via de Via Torino naar het Museo Nazionale Scienza e Tecnologia Leonardo Da Vinci of bezoek de Basilica di Sant’ Ambrogio (met zijne heerlijkheid zelve opgebaard in een glazen sarcofaag, sinds de 4e eeuw). Als je op voorhand je tickets besteld hebt, kan je het wereldberoemde schilderij Het Laatste Avondmaal gaan bezichtigen in de voormalige refter van het dominicanenklooster Santa Maria delle Grazie.  Stap ten slotte via de Porta Ticinese door naar het ienieminie Venetië van Milaan, namelijk Navigli, en eindig de citytrip met een nomnom Spritz aperitivo in één van de bars aan het kanaal.

Voor deze tweedaagse blijft je binnen de binnenste ring van Milaan. Uiteraard staat het iedereen vrij om buiten deze zone te gaan en bijvoorbeeld de architectuur op CityLife of de kunstwerken in de Fondazione Prada te gaan bezichtigen. Ik wil u enkel de blaren besparen :-).

Milano

One comment

  1. […] Dante mooi recht naar beneden tot aan de ruïnes van Porta Romana. Een mooi reisschema vind je op Tips voor een mooie tweedaagse in Milaan. En voor wie dit een teaser kan zijn: twee weken geleden hadden we nog geen plannen en zeiden we: […]

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s