Tips voor vliegen met een baby.

Aangezien Alixe al meer vluchten op haar teller heeft staan, dan dat ze in maanden op deze wereldbol rondkruipt, mag je haar gerust een frequent flyer noemen. Het vliegtuig nemen met een baby, het lijkt een heel avontuur, maar het valt best wel mee. Mits een goeie voorbereiding zal de trip normaalgezien vlotjes verlopen. Dan heb ik het voor alle duidelijkheid niet over de reële kans dat jouw oogappel (meerdere malen) het hele vliegtuig bijeenkrijst. Dat heb je helaas niet onder controle ;-).
Tot 2 jaar kan je bij de meeste vliegtuigmaatschappijen de baby/peuter bij jou op de schoot laten zitten. Dan betaal je geen zitje, meestal wel een kleine bijdrage voor de administratieve kosten. Ze laten ook toe dat je gratis een kinderwagen of autostoel meeneemt. Sommige, zelfs low-budget- (say what?! Ryanair), maatschappijen laten zelfs een tweede stuk ‘speciale bagage’ toe, zodat je van bovenstaande een en-en verhaal kunt maken, ofwel zelfs een reisbedje kan meenemen. Lees de voorwaarden goed na op hun website, vaak mag je meer meenemen dan dat je eigenlijk verwacht had. Onderneem je een intercontinentale of lange-afstands vlucht, dan is er de mogelijkheid om een wiegje te reserveren, waarin je jouw baby kunt laten slapen vanaf dat de seatbelt sign op OFF staat. Check of dit op voorhand kan besteld worden, want vaak hanteren ze het ‘first come first serve’ – principe en ga je dus best een beetje vroeger naar de luchthaven om zeker te zijn dat je eentje te pakken krijgt. Geloof mij, een uurtje of twee je pruts op de schoot laten slapen of entertainen, dat gaat nog, maar als je naar de andere kant van de wereldbol vliegt… ik moet er geen tekening bij maken zeker?
Bij het opstijgen en landen, en ook als er bijvoorbeeld turbulentie is, moet je jouw kindje wel vastgespen met een speciale kleine gordel. Deze bevestig je eerst aan je eigen riem en daarna doe je het rond de baby. Als je alleen reist, haal dan je mooiste glimlach boven en durf zeker steward(es)s(en) of medepassagiers om hulp vragen. Je hebt ook maar twee handen, en die twee kleine grijpertjes helpen je vaak net niet vooruit.
Er zijn ook voordelen verbonden aan de aanwezigheid van jouw mini. Ja, je mag gewoon de luiertas volstoppen met (zelfs geopende) flessen water, melk, papkes,… Ja hoor, het is àllemaal voor de baby ;-). Je hoeft het zelfs niet in 100ml flesjes over te gieten noch in doorzichtige plastic zakjes te stoppen.
Zelfs al heb je niet met priority/fast track geboekt, mag je in vele luchthavens door een afzonderlijke identiteits- en/of veiligheidscontrole. Helaas maken vele mensen met grotere, reeds zelfstandige kinderen daar ook gebruik van, waardoor je vaak geen tijdswinst boekt. Ook mag je voor de businessclass op het vliegtuig stappen, en zijn ze, zelfs bij Ryanair, snel bereid om je toch een zitje aan de gang of bij je partner te geven (dus hiervoor niet persé bijbetalen).
Als je het creatief aanpakt, kan je ook veel meer meenemen dan één tas handbagage. Hang die kinderwagen vol met speelgoed en neem een lege tas/zak mee. Je kan er voor kiezen om met de buggy tot aan het vliegtuig te gaan. Eenmaal je die dan moet achterlaten aan de deur van het vliegtuig (het grondpersoneel stopt deze dan in het ruim), verzamel je al je extra spullen en heb je eigenlijk een extra bagagetas mee ;-). Let wel op, het hangt af van de bagageafhandelaars in de luchthaven van aankomst of je buggy weldegelijk terug aan de deur van het vliegtuig gezet wordt. Als je pech hebt, smijten (letterlijk) ze hem op de bagageband en moet je met én je baby, én een extra tas sleuren én is er een serieuze brokke af (van de buggy welteverstaan). Da’s dan echt driedubbel balen :-).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s