Winters weekendje Firenze.

Het eerste weekendje weg met twee, sinds we met z’n drietjes zijn en voordat ons gezin uit vier bestaat. Babymoonen in het mooie Firenze, op nog nog geen twee uren sporen vanuit Milaan. Alhoewel ik graag met de wagen rij, is het best ontspannend om eens de (hogesnelheids-)trein te nemen. Een gereserveerde stoel, ontbijtje to go, een Netflixfilmpje opzetten en aan 300 km/u even zalig niets doen.
Het hele jaar door is Firenze een drukbezochte stad. Het wordt daarom ook aangeraden om voor de grote trekpleisters op voorhand een ticketje met ingangsuur te reserveren. Het kost je 4 euro p.p. meer, maar als je dan de lange wachtrij in de bijtende ijzige wind ziet, wrijf je eens lekker in je warme pollekes. Een gevarieerd programma stond op de menu, een mooie afwisseling tussen citytrippen, musea, shoppen en uiteraard proeven van de lokale lekkernijen.

Vrijdag
Net aangekomen in het treinstation Santa Maria Novella en slechts 800 meter te voet naar ons hotel (Tornabuoni Place, Via del Parione 1), waar we voor de inchecktijd al onze bagage konden afzetten. De eerste afspraak was in de Galleria degli Uffizi, één van de oudste musea ter wereld, gesticht door de bekendste familie van Firenze, namelijk de Medici. Voor zij die in de zomer gaan, weet dat je geen dranken (zelfs geen water) mag meenemen naar binnen. Check zeker De geboorte van Venus en  La Primavera van Botticelli, Medusa van Caravaggio en bezichtig vanop het terras van het café het levendige Piazza della Signoria en het Palazzo Vecchio . Voor de lunch hebben we niet, zoals honderden anderen, staan aanschuiven voor een belegde foccacia bij het populaire All’Antico Vinaio, maar gewoon lekker ernaast gegeten bij La Schiacciata (Via dei Neri 70).
In Milaan staat er een indrukwekkende Duomo. Toch kan deze niet tippen aan de verbluffende schoonheid van de Cattedrale di Santa Maria del Fiore. De Firenzische Duomo is bekleed met pastelgroene en oudroze marmer, imposant en een streling voor het oog. Of toch de buitenkant, want net zoals onze Duomo, is – uitgezonderd van de gigantische dubbele koepel – de rest van de sobere binnenkant ietwat een teleurstelling. Je kan de koepel beklimmen, met een combinatieticket voor alle musea van de Duomo, dat wij door tijdsgebrek en superlage bloeddruk niet gedaan hebben. De eerste indrukken van de stad werden weggespoeld in een échte bruine kroeg naast de Cappellee Medicee, met Palm en Steenbrugge op den tap (Fermento Food&Beer, Via del Canto dei Nelli 38). Daarna het water over naar de hipsterwijk Santo Spirito, waar we in een gelijknamige Osteria lekker traditioneel Toscaans gegeten hebben (Piazza Santo Spirito 16).

Zaterdag
Na sereen wakker geworden te zijn zonder “mamamamama” door de babyfoon en een zoet Italiaans ontbijt met brioche, spremuta & latte macchiato bij da Florence (Via del Parione 16), klaar voor de gratis stadswandeling georganiseerd door Associazione Another Florence. Een echte aanrader voor wie niet doelloos door de stad wenst te lopen, en graag overspoeld wordt door weetjes en insider information. Zo werden we o.a. gewezen op de kleine raampjes die sommige palazzo’s hebben, die niet als vogelkastje, brievenbus of ten tijde van de pest functioneerde. Nee, omdat Florentijnse wijnboeren grote delen van de geproduceerde wijn in de kelders van hun huizen bewaarden, werden deze buchette del vino gebruikt om snel wijn te kunnen verhandelen, zonder het plebs binnen te moeten inviteren. Of op details, zoals waar het water kwam bij de grote zondvloed in ’66, aangeduid op verschillende huizen, tot zelfs 6 meter hoog. De grootste toeristische trekpleisters werden buiten beschouwing gelaten (want die kan je gerust op je eentje doen), de focus lag op de rijke geschiedenis en erfgoed van de Medici familie. Wist je trouwens dat Caterina De’Medici het gebruik van een vork en onderbroek, alsook het smullen van ijsjes, tijdens haar huwelijk met de Franse koning verspreid heeft naar de rest van West-Europa? En dat crèpes, uiensoep, canard à l’orange ook geen Franse uitvindingen waren?
De ijzige wind verplichtte ons op te warmen in de kleine enoteca Note di Vino (Borgo dei Greci 4), met zicht op de Basilica di Santa Croce, waar we na het eten gesoigneerd werden met lekkere cantuci’s (helaas nog 5 maanden zonder Vin santo 😉 ).
Voor een heel mooi zicht op de oude stad, trek je over de Ponte Vecchio naar Piazzale Michelangelo, waar opvalt dat naast de katholieke kerken, Firenze ook over een gigantische azuurblauwe synagoge beschikt.
Dineren in het écht lekkere restaurant Il Santo Bevitore (Via di Santo Spirito 64), die trouwens brood serveert van hun eigen bakkerij. Geen pane sciocco, het typische Toscaanse brood dat ontstaan is omdat er een vete was tussen Pisa – aan de zee, zoutleverancier – en Firenze, die ‘kust-ze’ zei toen de zoutprijs steeds omhoog gedreven werd, en dan maar brood zonder zout bakte #superhealthy #butsotasteless.

Zondag
Eindelijk was het tijd om het poepke van David te gaan bewonderen in de Galleria dell’Accademia. Michelangelo heeft zijn best gedaan. Wat een mooie start van een frisse kinderloze zondag.
Daarnaast kan je in Firenze ook op de rustdag van de week (autovrij) shoppen, en wat beter dan een stukje handgemaakt lederwaar. Omdat het moeilijk is om het kaf van het koren te scheiden, kunnen wij alvast de winkel I’ Mago (Via dell’Ariento 35) aanraden, voor kwaliteitsproducten én een mooi kortingske erbij. Spring op datzelfde plein zeker binnen in de Mercato Centrale, waar je op de eerste verdieping Italiaanse lekkernijen kan proeven aan de verschillende standjes van de hippe foodmarket.
Voldaan van onze babymoon, willen we zo snel mogelijk terug naar Milaan, voor een dikke knuffel van onze Pixiebeer en een welverdiend glas met oma & opa (nog eens een dikke merci!).

One comment

  1. Elise, wat heb je dit weer prachtig kunnen verwoorden, een plezier om te lezen. Het is duidelijk dat jullie hebben genoten van een weekendje weg! Maar ook weer blij om thuis te komen bij dat kleine wonder van jullie!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s