Bere e mangiare a Milano.

Niets beter dan een huisgemaakte maaltijd van een echte Italiaanse mamma, maar volgende adresjes zullen je zeker ook kunnen bekoren tijdens je trip naar Milaan.

La colazione.

Zelden ga ik buitenshuis ontbijten. Ik prefereer dan ook mijn eigen “creatie” van yoghurt, fruit en zelfgemaakte granola boven de klassieke Italiaanse brioches, die vooral veel vet & suiker en weinig vezels of vitamines bevatten. Natuurlijk ben ik ook niet heiliger dan de paus 😉 en ne keer op een weg – en zeker nu op het laatste van de zwangerschap – kan zo’n croissantje wel smaken. Waarom ook niet all-the-way gaan en meteen de allerbeste met creme patissiere gevulde brioches verorberen bij Gelaterie Milanesi (op Via Losanna 46 of Via Cadore 45), sandwiches of rozijnenbroodjes bij Princi (o.a. op Via Speronari 6), een uitgebreider ontbijt bij Granaio (o.a. op Via Torino) of een stukje panettone bij Vergani (op Corso Porta Romana 51).
Zelfs al zien de talrijke caffetteria’s en bars er klein, donker en louche uit, meestal wordt er o-ve-ral lekkere koffie geschonken en kan je er een verse spremuta (= versgeperst fruitsap, niet te verwarren met zucco = sap uit brik) drinken. Probeer ter afwisseling ook eens een orzo. Dit bittere koffie-achtige drankje zonder caffeïne kan mij alvast bekoren. Fans van echte brunches moet ik helaas teleurstellen. Het Milanese aanbod is niet fantastisch. Je gaat beter ’s morgens snel, al rechtstaand ontbijten en dan watertanden tot rond half één – één uur, wanneer het tijd is voor een typische uitgebreide Italiaanse lunch.
Hou er rekening mee dat je vaak eerst aan de kassa moet betalen wat je wil bestellen, en dan met het ticketje naar de bar gaan om je bestelling te plaatsen.

Il pranzo.

In de talrijke tavole calde kan je snel en goedkoop een voorgemaakte pla binnenwerken. Het ziet er niet altijd even aantrekkelijk uit, die uitgestalde borden in een koeltoog, maar geloof me, wat je krijgt, is best lekker. Je kan kiezen uit verschillende primi (pasta-, rijst- of graangerecht) of een secondo (vlees/vis/kaas) met contorno (groente/aardappel – wat voor de Italianen ook een groente blijkt te zijn) naar keuze.
Mijn voorliefde gaat uit naar de bar onderaan ons gebouw, Café Erculea 5 (op Piazza Erculea), want zij slagen erin warme maaltijden te creëren die enkel uit groenten bestaan, mmm. Mag het iets duurder zijn, probeer dan eens Duomi (op Corso Porta Romana) uit. Typisch Italiaanse keuken, maar dan wel een tikkeltje verfijnder.
Hoeft het niet persé Italiaans te zijn, ga dan naar God Save the Food (o.a. op Piazza della Carmine 1) voor een wok met branzino of een taco met tonijn.
Wil je achteraf ook graag wat werken, een koffietje drinken en vind je het niet erg om je tafeltje met anderen te delen, ga dan naar Pavé Break (op Via della Commenda 25). Heerlijke soepen, pulled pork om bij weg te smelten en ook de taartjes zijn de caloriëen waard.
Ben je op stap met kindjes, ga dan lunchen in de Bistro van MUBA Museo Dei Bambini Milano (Via Besana 12). Er zijn een 10-tal Tripp Trapp’s beschikbaar, een speciaal kindermenu, gratis speelgoed om mee te spelen en een park met speeltuin om te ravotten.

La cena.

Na 14 maanden Milano hebben we al menig restaurant afgeschuimd, al dan niet met z’n tweetjes of in groter gezelschap.

Deze zijn ons bijgebleven en zouden we willen aanraden:

  Osteria Brunello (Corso Garibaldi 117) voor de cotoletta alla milanese.
  Thai Gallery (Piazza Alvar Aalto, Via Amigo Vespucci 12) voor de setting en de pad thai.
  La Casa Iberica (Via Mercato 3) voor de food sharing.
  Vento di Sardegna (Via Edmondo de Amicis 44) voor de familiesfeer.
  Il Montalcino (Via Valenza 17) voor de winterse setting en fiorentina.
  El Porteno Darsena (Viale Gian Galeazzo 25) voor de overheerlijke mocktail en het Argentijnse vlees.
  Carlo e Camilla in Segheria (Via Giuseppe Meda 24) voor de haute cuisine.
  L’Isola del Tesoro (Via Ludovico da Viadana 2) voor de pizza’s en de huisgemaakte limoncello.
  Giulio Pane e Ojo en Casa Tua Osteria (Via Lodovico Muratori 10) voor de typische Romeinse keuken.
  Trattoria Trippa (Via Giorgio Vasari 1) voor het niet-organen vlees :-).
  Bar Mare Porta Romana (Corso Lodi 12) voor de heerlijke visgerechten.

Ze bevinden zich allen in het centrum, hier opgelijst van aan Garibaldi (in het noorden) en in tegenwijzerzin tot aan Porta Romana (in het oosten).

Buon appetito!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s