Het leven in Abu Dhabi.

We wonen sinds april in Abu Dhabi en geloof het of niet, het heeft nog geen druppel geregend. Hoe is het leven hier dan mogelijk als er geen water is? Ontzilting is de oplossing. Ongelooflijk hoe hier toch planten en bomen kunnen groeien, er parken zijn en er zelfs grasperken aangelegd worden langs de autostrade. Alles wordt dag en nacht geïrrigeerd. Hier zorgt men er voor dat zelfs het onmogelijke mogelijk wordt.


Abu Dhabi is aan een sneltempo aan het uitbreiden. Nieuwe woonwijken worden aangelegd, hotels worden gebouwd, spectaculaire architecturale pareltjes zoals the National Museum en the Guggenheim worden geconstrueerd en infrastructuur wordt uitgebreid. Alles om Abu Dhabi als trekpleister op de kaart te zetten.
Als de olie, die het emiraat sinds de ontdekking in de late 1950’s in een sneltempo heeft doen ontwikkelen, op een dag niet meer het gouden ei is, moeten ze voorbereid zijn om het zonder te doen. En dat lijkt aardig te lukken. Met het Formule 1 stadium, het Louvre, de prachtige Grand Mosque, de themaparken zoals Ferrari World, Yas Waterworld & Warner Bros World, de Etihad Arena en de parelwitte stranden van o.a. Sadiyaat Island, heeft Abu Dhabi voor iedereen op vlak van toerisme wel iets te bieden. Alles is mogelijk, maar het heeft natuurlijk wel zijn prijs.


Het leven hier is duur, en álles kost geld. De helft van het jaar ben je verplicht entertainment indoors op te zoeken. Met gemiddeld 45 graden buitentemperatuur is het niet mogelijk om je buiten te ontspannen, zelfs het zeewater is te heet en je zou je voeten verbranden aan het zand. Daarom lijken de talrijke winkelcentra hier op kleine dorpen. Wanneer wij in Europa eens naar ’t stad zouden gaan, spenderen mensen hun weekend in de gigantische gekoelde malls, waar je zowel kunt shoppen, eten en talrijke speelmogelijkheden kunt vinden om de kroost te entertainen. Ons kan je elke dag terugvinden in het zwembad :-). Met waterfontijnen houden we ons zwembad koel en iedere zondagochtend gaan we trouw naar het waterpretpark.


In de wintermaanden (die eindelijk aangebroken zijn) start het buitenleven opnieuw. Sterren kijken in de woestijn, talrijke fietsparcours, strandleven, watersporten, wandelen in de mangroves, of simpelweg een bbq houden met vrienden. Een half jaar lang is Abu Dhabi voor ons een droombestemming. Nooit moeten inzitten dat het slecht weer zal zijn, ’s avonds hoogstens “een truitje kunnen verdragen”, eindelijk eens de ramen kunnen openzetten en de airco’s afzetten. Wat betreft onze westerse levensstijl, maken ze ons het leven helemaal niet zuur. Je kan en mág alcohol kopen, er zijn bars & terraskes, je kan niet-hallal vlees kopen in bepaalde supermarkten en ze zijn niet streng op het dragen van verhullende kleren. Als je jezelf wat respectvol tov de lokale cultuur gedraagt, lees: geen hotpants of doorzichtige kleren aantrekt om de stad in te trekken, je bikini reserveert voor het strand, je pintje opdrinkt op de toegelaten plaatsen, nooit drinkt & rijdt en geen tongkussen geeft wanneer een ander er op staat te kijken, dan zal je nooit in de problemen geraken.


Natuurlijk zal Abu Dhabi nooit kunnen tippen aan het authentieke Europa. Je kan hier wel wat te weten komen over de lokale cultuur en geschiedenis, maar alles wordt heel erg roze voorgesteld en is ferm voorgekauwd. De musea, oude gebouwen en exposities tonen je exact wat zij willen dat je ziet. De gezelligheid van een historisch centrum met smalle straatjes om door te slenteren, een lokale bakker of slager met lokale lekkernijen, een klein bruin caféetje, een stukje niet-aangelegd groen, dat missen we wel. Gelukkig kunnen we met kerst en de hele grote vakantie overvliegen. We verlangen al naar de koude, de skipistes en vooral naar een gezellige kerst met de familie.
Nog 12 keer slapen en dan is het zover!

One comment

  1. Het kan niet snel genoeg gaan ….wij verlangen al en onze winterbanden worden volgende week opgelegd 🙂
    Austria, here we come met 2 mini’s die leren skiën

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s