Nature’s finest.

De reisgidsen hebben niet gelogen, ’t is hier misschien maar één weekend per jaar zomers weer, maar dat mag je ab-so-luut niet tegenhouden om je zuurverdiend verlof in Schotland te spenderen. Als je Noord-Schotland van Oost naar West afschuimt, reis je door diverse landschappen met totaal verschillende vergezichten. Stuk voor stuk praaltjes, een waar traktaat voor het oog.
Startend vanuit Stonehaven, een schattig vissersdorpje in The Grampians, kan je al wandelend langs de kliffen de beroemde ruïnes van het Dunnottar Castle bezichtigen. Voor de liefhebbers van de serie Reign: Mary, Queen of Scots, logeerde er en 167 Presbyterianen, stoute aanhangers van John Knox, werden er gemarteld, ha! En Braveheart fans, hier werd door William Wallace een volledig Engels garnizoen levend verbrand. Een kijkje waard, me dunkt.
Wat noordelijker, aan de voet van Aberdeen ligt Fittie, een ieniemini vissersdorpje uit 1808, van waaruit je een mooi zicht hebt op het strand dat loopt van rivier Don tot rivier Dee. Zeebonken kunnen hun kennis over zeevaart, de Noordzee en olieplatformen gratis bijschaven in het Aberdeen Maritime Musuem, met de grootste olieplatform- replica ter wereld (8,5m hoog) als perfect lokaas.
Via het Cairgorms National Park, of ook wel de route van de dode konijntjes, schuif je westwaarts op voorbij de Schotse skigebieden, met dezelfde groene zetelliftjes als die van de Cordoba, je weet wel, die verschoten kabelbaan op de Rodeberg in Heuvelland. Een tussenstop in Dufftown, waar er toevallig die dag highlandgames gehouden werd, al het 125ste jaar op rij. Een indrukwekkende stoet van doedelzakken, angstaanjagend brede mannen die touwtrekken & sjorbalken werpen en vooral dan de ogen toedoen als door de wind hun kilt plots omhoog waait! Na een leerrijk distillery bezoek en een proeverke van de Glenfiddich whiskey, kom je na anderhalf uur aan in de crème de la crème van de categorie Rauwe Ongerepte Landschappen, namelijk de beruchte Highlands.
Het neusje van de zalm van de Noordelijke Highlands is beslist de regio van Assynth, het gebied tussen Kylesku en Ullapool. Via single track roads, soms zelfs zo smal dat een camper zou blijven haperen en vaak bezaaid met zich van niets aantrekkende schaapjes, verken je de adembenemende streek. Zo groen, zo wild en zo verlaten, je moet al een hele goeie fotograaf zijn om dit plaatje waarheidsgetrouw te kunnen weergeven. De combinatie van ruwe rotsen, romantische kusten, bezaaid met ogenschijnlijk verlaten eilanden en donkerblauwe meren is uiterst charmant. Bergschoenen aantrekken en wandelen maar, tot aan de Falls of Kirkaig en tot het uiterste puntje van het schiereiland Stoer.
De roadtrip afsluiten met een pint of Ale en een verdiende portie fish & chips, mét tartaar en geplette erwtjes, mmm!

Tips.
Als je ergens wilt gaan eten in Schotland, dan reserveer je best een tafeltje, zowel voor de lunch als voor ’s avonds. Wij raden The Tolbooth Restaurant aan in Stonehaven. Zelf moeten we nog de Silver Darling Restaurant in Fittie uitproberen, blijkbaar het beste visrestaurant van de streek. In Aberdeen gaan we graag lunchen in Cognito Deli en Cafe Harmony, ’s avonds kan je heerlijk eten in Wild Ginger (Indiaas), Rustico (Italiaans), Chaopraya (Thais) en Howies (Europees). Het verfijnde Moonfish staat nog op ons to do lijstje. Wanneer je een daguitstap plant, maak dan best zelf je boterhammendoos klaar. Tenzij je fan bent van scones met gegrilde kaas, droge oatcakes en industrieel toastbrood, jak!
In de Highlands verbleven we bijna op het einde van de wereld, in Achiltibuie (valt niet uit te spreken) in het Summer Isles Hotel en restaurant. Goede prijs-kwaliteit, en hier ook opnieuw, als je ’s avonds een hapje wenst te eten, moet je reserveren.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s